Genetik Olarak Değiştirilmiş Gıda Üretimi ve Yasal Düzenlemeler


Özdemircan A. , Gürel F.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kariyer Günü 2008, İstanbul, Türkiye, 05 Haziran 2008, cilt.1, sa.1, ss.27

  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.27

Özet

Son yıllarda genetik ve moleküler biyolojide meydana gelen gelişmeler,
organizmaların genetik yapılarının mühendislik işlemleriyle işlenebilmesi ve
biçimlenebilmesini olanaklı hale getirmektedir. Bu kapsamda, gen teknolojisinin olanaklarıyla
başta tarım bitkileri olmak üzere gen değişiminin doğal süreçler içinde mümkün olmadığı
canlı türleri arasında gen aktarımı yapılabilmekte ve organizmaların gen yapıları amaçlı
şekilde değiştirilebilmektedir. Böylece, daha fazla ve kaliteli ürün veren, marjinal koşullara ve
zararlılara karşı dayanıklı, başta bitkiler olmak üzere gen mühendisliği ürünü organizmalar
geliştirilebilmektedir. Yaptığımız bu çalışma GDO'ların üretimi, avantajları, tanısı ve yan
etkileri ile GDO'larla ilgili yasal düzenlemeleri kapsamaktadır.